Monday, March 20, 2017

Parenting Hacks: 3in1 stroller

We have 3 kids (5yo , 2yo and 1yo) respectively.
It's such a challenge to have individual stroller for three of them (storage in the car boot can be crazy too)

5 years old could walk on her own but we gotta manage another two strollers. Also, when the first one got tired/ wanna sleep, we gotta get one of them off the stroller.

Been looking for a perfect stroller that is easy to maneuver and keep all three of them together. Initially, we have been eyeing for twin stroller (side by side), but didn't quite like the experience when we tried to push the stroller. We also checked out the umbrella fold double stroller but finally found this....

Babytrend Baby Sit n Stand double stroller
(it's claimed to be one of the best seller on Amazon too)

and what great about this stroller is, it has multiple configurations

1) If you have 2 toddler

2) 1 toddler and a newborn
(yeah, you have to get the baby carrier separately which can be the car seat too)



3) You can even carry baby twin



4) we went extra miles & got a little bit creative, and carry 3 instead

youngest in baby carrier facing her two sisters (the eldest standing)


all 3 of them front facing



Bought this for RM900 (for 3 kids, it's really a good steal!) at WangsaWalk Mall. The shop is next to Absolute Thai Restaurant. The baby carrier can be purchased separately (bought it at RM600 after discount).

The only downside is it takes some space in our car boot (but always better than bringing 3 strollers).


Perhaps, this double stroller comparison could help you to decide best stroller for you

Wednesday, March 8, 2017

Customized "Setemku"


I started collecting stamps in my childhood and stopped the hobby when I created my Friendster account *you can guess my age*  

Had a fruitful discussion with PosMalaysia Stamp & Philately Unit today. Didn't know that the limited edition stamps are very unique (even with foil printing stamp, embroidery, scented stamp and they come in various shapes too). #jakunmode

For a true stamp collectors, there's even full complete set which includes folder, first day cover, miniature sheet, brochure, themed stamps with cancellation stamp. 

Stamp collectors out there, checkout special edition MRT stamps in July 2017. If you are big fan of transportation and train, you must get them! 

Took the opportunity to do a customized stamps too.
Only available at General Post Office (I went to the one near Dayabumi), near to Pasar Seni LRT station. 

First, you need to chose the template & stamp that you want.
I picked the one with orchid :) matchy theme & photos. Photos can be whatsapp, email or transfer from your smart phones.

Just few minutes to get your stamp ready and printed. There's 10 stamps (60 cent value each) and for this, it costs RM20.15 inclusive GST.

Other available themes are 1Malaysia (if you are a politician, you should get this-GE is coming), birthday, anniversary and teddy bear.
Stay tune, they gonna launch the new "SetemKu" templates in April 2017.


Great gift for wedding invite, anniversary and engagement.

If you notice my photo is next to the orchid stamp. 
The new "SetemKu" will be even better and photos to be embedded in the stamp layout.


Don't worry if you didn't have time to walk in to the general Post Office. You can do your online order at www.posonline.com.my

Monday, March 6, 2017

Daftar Anak Pra Sekolah (6 tahun, 2018) & Tahun 1 2019


Dhia will be 6 years old next year. So decided to enroll her to Government Pre School.
It's basically pre school but at government school, also in preparation for her Standard 1.

Apa beza Pra Sekolah swasta dan government?
Bayaran :) Kalau swasta, yuran tahunan/ pendaftaran sekitar RM1000 ke atas, bergantung kepada lokasi , kalau established pre school, lagi mahal la yuran nya. Kalau government, very minimal. Tak pasti pula berapa.

Syarat kelayakan ? Dalam website tidak dinyatakan ie. gaji. Bila pergi sekolah pun, dia cakap "awak cuba je apply". 

I have registered online for Pra Sekolah & Tahun 1 & submitted the hard copy of the registration form together with the supporting documents as required. 
Done 3 March 2017! Yay! Lega rasanya.



Since ramai yang tanya how to apply and register, so let me share my experience:

How to register? You need to register with the website and Login accordingly

SYARAT PERMOHONAN KEMASUKAN
a. Kanak-kanak warganegara Malaysia sahaja
b. Kanak-kanak yang lahir pada 2 Januari 2012 hingga 15 Januari 2014 sahaja yang layak untuk memohon. (Dhia born 11 March 2012, so boleh lah register)

Boleh baca full manual di sini 

Basically, 
1. Register
2. Print form & bawa document to school that you applied
(I have choosen SK Taman Melawati 2).
3. Done

Take note that dalam website tak mention that we need to make sure the documents are certified true copies. How to get it certified?
1. Pergi jumpa Nazir Masjid
2. Ketua Kampung
3. Government officials
4. Pesuruhjaya sumpah

I didn't know, bila nak submit tu, sekolah tak terima sebab dokumen tak certified true copy. 
Jadi apa lagi, melilau lah cari nazir masjid tapi takde. Last last pergi Pesuruhjaya sumpah

Dokumen apa? Make sure bawa yang original untuk sahkan salinan adalah benar
1. MyKid
2. Sijil Kelahiran
3. IC ibu dan bapa
4. Sijil kahwin 
5. Bil elektrik TNB/ bil air
6. Slip gaji ibu & bapa


Kalau pergi Pesuruhjaya Sumpah, per certified copy is RM4. 
Saya ada total 7 copies, so jadi la RM28 (tu pun dah save sebab IC ibu bapa copy in one page, bil elektrik/air pun satu page). 

Bagi yang duduk area Taman Melawati, ada 2 pesuruhjaya sumpah yang berdekatan:

1) Taman Melawati, deret belakang Espresso Lab
(note: Tutup hari Jumaat, Sabtu, Ahad)



2) Wangsa Maju dekat dengan Wangsa Walk
(opposite Avon)

Kalau kawasan lain, boleh call no ni untuk check senarai Pesuruhjaya Sumpah yang berdekatan kawasan anda 03 88804296

Dah settle certified true copies, akhirnya, sekolah accept application tu. Now, tunggu result pula.



Ok, untuk Tahun 1 pula, boleh pergi website ni https://public.moe.gov.my/
Macam biasa, kena daftar juga, ikut nombor IC.

Homework for parents before mendaftar:
1. Recce dulu sekolah mana anda nak hantar anak anda.

Macam saya, sekolah yang saya pilih tu :
i. dekat dengan rumah (less than 3km) supaya senang nak hantar & ambil, kalau ada aktiviti koku/ hari sukan ke apa, make sure dekat supaya senang nak pergi hantar & ambil. 
ii. Prestasi sekolah- yang ni kena ask around/ bekas pelajar dari sekolah tu (husband dulu sekolah situ).
iii. Environment sekolah tu (dari kawasan sekolah tu, kita bole agak "lifestyle" atau "population" camana kita nak anak kita bergaul). Ini hanyalah pendapat saya. 
iv. School condition- kalau PIBG sekolah tu strong, boleh tengok facilities dan landscape sekolah lagi terurus dan terjaga. Pendapat saya, banyak dana maka lagi terjaga lah keadaan sekolah tu.

2. Penting: Ada satu section tu, kena letak jadual imunisasi anak anda. Jadi buku yang ada rekod bila cucuk kat hospital/klinik tu, make sure ada dengan anda bila anda nak apply tu. Buku tu penting, kalau hilang, cepat-cepat cari atau dapatkan rekod dari pihak hospital berkenaan.


Sila baca panduan cara mendaftar online ye, 


Once you have completed the online application and printed out the “Senarai Semak”, at the end of the “Senarai Semak”, there is a list of what documents are needed to bring to the applied school. This one tak perlu true certified copies.

E.g.
1) Sijl lahir/Borang W/Sijil Anak Angkat (original & copy)
2) Bil Utiliti (Bil elektrik TNB/Air) (original & copy)
3) Kad Pengenalan Ibu bapa/Penjaga (original & copy)
4) Surat Nikah/Surat Daftar Perkahwinan/Surat Cerai (sekiranya berkaitan) (copy)
5) Surat Hak Penjagaan/Perintah Mahkamah (sekiranya berkaitan) (original)
6) Laporan Doktor & Kad OKU (sekiranya berkaitan) (original & copy)

Lepas tu, kena print juga kebenaran supaya anak anda diberikan vaksin disekolah, kena sign surat tu dan submit sekali dengan registration form yang dah diisi online, supporting documents.

Dalam website tak de mentioned ni, bila saya submit kat sekolah, dia minta envelope & setem untuk pos result penempatan sekolah.  Masa tu dah malas nak patah balik pi kedai since da dapat pas pelawat (nak kena register balik etc), jadi beli je, sekolah tu jual envelop & setem RM2. Tak pasti pula size apa & setem berapa sen.

Selamat mendaftar!




Wednesday, December 7, 2016

Sindiket Curi iPhone di KLCC & Pavillion


Sedikit perkongsian dengan semua agar lebih berhati-hati dan menjadi teladan buat semua.

Sabtu lepas, saya dan family ke KLCC. Malang kali ini kerana iPhone6 saya telah diambil dari bag tangan saya. Kejadian berlaku di Bath & Body Works, KLCC.

Memang sebelum itu, saya perasan ada lelaki ni berjalan rapat dengan saya dan asyik melihat saya, bila saya masuk ke kedai tersebut. Tiba-tiba dia tak jadi masuk pula. Saya hairan dan rasa tak sedap hati, terus tengok handbag, phone dah hilang! 

Saya berjaya mendapatkan CCTV footage dari kedai tersebut.


kemungkinan besar, kecurian ini dilakukan oleh 3 individu, hanya beberapa saat sahaja untuk ambil barang peribadi anda. Perhatikan gambar berikut in sequence,
Dihadapan saya, lelaki berpakaian kemas, beg silang Gucci. Dibelakang saya, ada couple (lelaki berbaju hitam & perempuan)
Apabila saya masuk kedai tersebut, tiba-tiba lelaki tu tak jadi masuk. Saya stop la kejap sambil pandang je laki tu (tadi beriya-iya sangat nak jalan rapat nak masuk kedai, tibe2 tak jadi masuk plak. Pelik juga sebab apa lelaki tu sorang nak buat kat kedai barangan perempuan kan. Masa ni jugak la kemungkinan 'aktiviti curi iphone' ni berlaku, perasan tak couple tadi betul betul belakang saya. Kami berempat berada di spot yang sama.

Lepas tu lelaki yg block tadi dah kemana tah, then laki berbaju hitam tu pun beransur dan ada pandang kat saya bila saya terus berjalan masuk dalam kedai. Masa itu hati tak sedap dah, terus cepat cepat nak ketepi and check handbag. 

Lepas couple tu dah takde, mamat yang halang jalan tadi boleh tunggu jap depan kedai. Agaknya nak check line clear ke tak. Ataupun nak tengok sama ada saya dah perasan yang phone saya dah takde.



#sayabukanpolis #akibatbanyaktengokCSI #sekadarramalan

Sepantas kilat dierang ni buat kerja. Memang cara kerja ni berkumpulan, cube tengok ni, mungkin dapat bantu anda untuk elakkan peluang "pick pocket". Sorang tukang alihkan perhatian kita, sorang lagi tu jalankan kerja mencuri. Bag tertutup pun takde hal, boleh ambil juga barang. Cuba lihat video ini


Lepas tu, bila call no hp saya, dah masuk voicemail. Memang dah lesap la jawabnya. Saya cepat-cepat gunakan aps "Find My Phone" untuk locate phone saya dan terus aktifkan "Lost Mode". Kita boleh tinggalkan message macam "this is a stolen phone, please return it" dan masukkan no fon lain yang boleh dihubungi. Kita akan letak sekali passcode/pin number. Jadi bila owner jumpa balik phone tu, dia je yang tau pin number tu so bolehla unlock iPhone tu.


Bila phone dah off memang tak dapat detect location. 30 min lepas tu, phone on, lepas tu dia off balik dan 5 min kemudian, on balik. So dapat la detect location terakhir phone tu. Lepas tu, 3 hari saya tunggu, telefon tu tak on pun, maka tak dapat lah nak detect location.





3 hari kemudian, saya dapat message ni. Siapa tak excited dapat update location terkini iPhone yang kena curi tu kan. Tanpa berfikir panjang (sambil mengharap untuk dapatkan balik iphone kesayangan), saya pun klik link tersebut 

+62 tu dari Indonesia, lain kali perhatikan dulu kod nombor telefon dan jangan mudah terpedaya

Sekali lagi, tanpa berfikir panjang, nampak je perkataan "Apple Support" tu, terus saya key in Apple ID dan password. Kesalahan paling bodoh yang saya lakukan! Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga pula. Dah la iphone kena curi, lepastu, kena plak scam ni dan surrender password siap. Sah, memang dah terkena perangkap.

perhatikan juga link tersebut, boleh cuba copy paste link tu untuk sahkan kewujudan dan kesahihan link tersebut


Pada asalnya, saya dapat track both iPhone saya (yang kena curi dan yang baru), screen keluar macam ni. Yang bawah tu ada logo lock. Itu iPhone yang kena curi tu, lock dan phone lost mode.


Saya cepat-cepat hubungi Apple Support (risau lah kan sebab Apple ID & password dah bocor. Masa tu panik tak ingat, tak boleh fikir apa dah. 

For Apple Support Malaysia , boleh dial 1-800 803 638

Dierang suggest saya cepat cepat tukarkan Apple ID password saya dan katanya, don't worry, account saya selamat sebab dia check system tiada aktiviti pelik, selain dari penukaran password yang saya telah buat. 

dalam masa 5 min, iPhone yang kena curi tu, terus hilang dari radar saya. Terus takde dah dalam lost mode. Nampaknya, berjaya pencuri tu padamkan status lost mode dan terus hilangkan iPhone tracking tu dari saya. 


hebat betul pencuri alaf ini. Sehebat-hebat iPhone yang dikatakan mustahil untuk di unlock, terutamanya bila on lost mode dan lock, berjaya juga pencuri tu padamkan status lost mode.

Saya kurang pasti samada dengan Apple ID dan password tu dia boleh akses phone saya untuk lihat gambar dan sebagainya. Bila saya pergi ke service provider (DiGi), dia cakap bila iPhone in lost mode, pencuri kena tau pin number yang kita set tu baru boleh unlock phone dan akses phone kita. Tapi ni , siap boleh padamkan status lost mode. Hebat betul.

Lepas saya tukar password Apple ID saya, harini, saya dapat pula message ni. Tapi kali ni dah bijak la sikit, saya abaikan je message ni. Agaknya dia nak password terbaru saya?


Jangan ulangi kesilapan saya;
1. Tak check no tel SMS tu dan link yang diberikan
2. Ni kesilapan paling besar, pergi bagi username & password.


Rupa-rupanya, saya dapat tahu, ramai yang jadi mangsa seperti saya, modus operandi yang sama, hari yang sama, iPhone juga, SMS dari no telefon yang sama dan link yang sama! tapi dekat Pavillion. Dia pun kongsi pengalaman iphone isteri kena curi. 


Nampaknya, bukan saya sahaja, ramai lagi , seperti: http://mforum.cari.com.my/portal.php?mod=view&aid=26865


Jadi, berwaspadalah pengguna iPhone sekalian. Jangan jadi mangsa seperti saya. 
Bila jalan tu especially tempat yang sesak, lihat kiri kanan dan be alert dengan persekitaran anda. Handbag tu kalau boleh pakai yang jenis sling, bagi kedepan, supaya kita dapat lihat.

Bila saya tanya pekerja kedai tersebut, "selalu ke jadi kes ni?", jawapan dia "memang selalu, hampir tiap minggu ada kes. Handphone, purse/wallet, kadang tu siap potong tali handbag terus!" Ok yang ni scary. 

Sedih dan sakit hati rasanya. Tapi nak buat camana, benda dah jadi. Move on je lah. Semoga apa yang jadi pada saya, tak jadi kepada orang lain. Be safe everyone.

Thursday, July 28, 2016

Our third princess, Cahaya Camelia



 Introducing our 3rd princess, Cahaya Camelia,
born 16th May 2016, 8.30am weighing 3.45 kg via c-sect.

This is my third baby via c-sect. I probably need to blog in a separate post of why all my three kids are via c-sect.

Anyway, here's the precious moment, our very first photo with our newborn, few seconds after she was born. Welcome sayang :)

Money shot. One of a life time memories.

In the operation theater. Photo taken by hubby using Theta 360 camera.

Cahaya Camelia, Day 5. Before we left the hospital.

Few days after sucking my milk :) 

1  month old 


2 months old.


I can't believe that I have to leave you soon. Maternity leave is over :(





Guilt Free Pancake

Guilt free pancake, low carb dan sesuai untuk mereka yang ingin kurangkan intake carbo dan yang berdiet Atkins. Resipi ni saya dapat dari kawan saya. Thanks to Wanie :)


Bahan-bahan:
1. Telur x 1 biji (cukup untuk seorang makan)
2. Cream cheese (pakai separuh)
3. Serbuk cinnamon *optional
4. Kalau nak perasa chocolate, tambahlah Unsweetened Cocoa Powder *optional

Caranya:
1. Blend kesemua bahan tersebut. 
2. Masak gunakan non stick pan/ olive oil/ butter (saya takde non stick pan, jadi saya pakai butter)






Bila saya dah malas, saya gunakan muffin tray dan pakai adunan yang sama. 
Jadi la MUFFIN hehe.

Ni dia breakfast muffin. Yang ni saya letak unsweetened cocoa powder. Untuk bagi dia tak melekat, saya gunakan canola oil spray.

Anak-anak pun suka. 

Selamat mencuba!



Resipi: Cauliflower Shrimp Pizza

Selepas mencuba Cauliflower Beef Pepperoni Pizza, saya nak cuba topping lain dan buat crust yang lagi nipis sebab lagi rangup. 



Bahan-bahan Cauliflower Pizza (dough):
1. Cauliflower (kali ni saya pakai sebiji yang saiz besar)
2. Parmesan cheese (beli di kedai bakeri lebih murah)
3. Telur x 1 biji
4. Parchment paper. Wajib. (supaya dough pizza tidak melekat)

Bahan-bahan topping "Shrimp Pizza"
1. Udang (dibuang kulit)
2. Bawang putih (dicincang halus)
3. Butter
4. Serbuk cili/ chili powder/ chili flakes
5. Serbuk lada hitam
6. Garam 

(Tumis olive oil dengan bawang putih, kemudian masukkan butter, serbuk cili, chilli flakes, serbuk lada hitam dan sedikit garam. Bila bau naik, masukkan pula udang. Udang separuh masak sahaja sebab lepas ni nak bake di oven pula)

7. Topping dia saya letak:
- Tomato Sauce
- Udang yang dah dimasak tadi
-Bawang besar
- Capsicum hijau
-Tomato
- Daun bawang
- Mozarella cheese
- Mayonaise kewpie (letak sedikit atas mozarella cheese) * Optional




Pada suhu 200, bakar dulu dough cauliflower tersebut di oven. Yang ini saya buat nipis tapi sebab dia besar, so saya bakar dalam 40 minit. Kalau nak lagi garing boleh la tambah masa. 

TIPS: Bahagian luar/kerak, dough lebih tebal supaya tak terbakar/hangus sebab bahagian dalam lambat masak, 

Dough cauliflower yang dah siap dibakar.

Letakkan tomato sauce. Saya pakai separuh tin.

Taburkan udang yang telah dimasak tadi.

Taburkan kesemua bahan topping yang lain. Ikut pada kreativiti masing-masing.

Taburkan mozarella cheese. Saya tambahkan sedikit mayonaise Kewpie.

Kita bakor dia! Bakar di oven pada suhu 250, masa ikotlah sampai nak garing/masak macamana. Hehe. Saya buat 40 min.

Tadaa ! Siap! Thin crust pizza! memang garing habis sebab husband suka garing-garing



Selamat mencuba!