Thursday, July 28, 2016

Our third princess, Cahaya Camelia



 Introducing our 3rd princess, Cahaya Camelia,
born 16th May 2016, 8.30am weighing 3.45 kg via c-sect.

This is my third baby via c-sect. I probably need to blog in a separate post of why all my three kids are via c-sect.

Anyway, here's the precious moment, our very first photo with our newborn, few seconds after she was born. Welcome sayang :)

Money shot. One of a life time memories.

In the operation theater. Photo taken by hubby using Theta 360 camera.

Cahaya Camelia, Day 5. Before we left the hospital.

Few days after sucking my milk :) 

1  month old 


2 months old.


I can't believe that I have to leave you soon. Maternity leave is over :(





Guilt Free Pancake

Guilt free pancake, low carb dan sesuai untuk mereka yang ingin kurangkan intake carbo dan yang berdiet Atkins. Resipi ni saya dapat dari kawan saya. Thanks to Wanie :)


Bahan-bahan:
1. Telur x 1 biji (cukup untuk seorang makan)
2. Cream cheese (pakai separuh)
3. Serbuk cinnamon *optional
4. Kalau nak perasa chocolate, tambahlah Unsweetened Cocoa Powder *optional

Caranya:
1. Blend kesemua bahan tersebut. 
2. Masak gunakan non stick pan/ olive oil/ butter (saya takde non stick pan, jadi saya pakai butter)






Bila saya dah malas, saya gunakan muffin tray dan pakai adunan yang sama. 
Jadi la MUFFIN hehe.

Ni dia breakfast muffin. Yang ni saya letak unsweetened cocoa powder. Untuk bagi dia tak melekat, saya gunakan canola oil spray.

Anak-anak pun suka. 

Selamat mencuba!



Resipi: Cauliflower Shrimp Pizza

Selepas mencuba Cauliflower Beef Pepperoni Pizza, saya nak cuba topping lain dan buat crust yang lagi nipis sebab lagi rangup. 



Bahan-bahan Cauliflower Pizza (dough):
1. Cauliflower (kali ni saya pakai sebiji yang saiz besar)
2. Parmesan cheese (beli di kedai bakeri lebih murah)
3. Telur x 1 biji
4. Parchment paper. Wajib. (supaya dough pizza tidak melekat)

Bahan-bahan topping "Shrimp Pizza"
1. Udang (dibuang kulit)
2. Bawang putih (dicincang halus)
3. Butter
4. Serbuk cili/ chili powder/ chili flakes
5. Serbuk lada hitam
6. Garam 

(Tumis olive oil dengan bawang putih, kemudian masukkan butter, serbuk cili, chilli flakes, serbuk lada hitam dan sedikit garam. Bila bau naik, masukkan pula udang. Udang separuh masak sahaja sebab lepas ni nak bake di oven pula)

7. Topping dia saya letak:
- Tomato Sauce
- Udang yang dah dimasak tadi
-Bawang besar
- Capsicum hijau
-Tomato
- Daun bawang
- Mozarella cheese
- Mayonaise kewpie (letak sedikit atas mozarella cheese) * Optional




Pada suhu 200, bakar dulu dough cauliflower tersebut di oven. Yang ini saya buat nipis tapi sebab dia besar, so saya bakar dalam 40 minit. Kalau nak lagi garing boleh la tambah masa. 

TIPS: Bahagian luar/kerak, dough lebih tebal supaya tak terbakar/hangus sebab bahagian dalam lambat masak, 

Dough cauliflower yang dah siap dibakar.

Letakkan tomato sauce. Saya pakai separuh tin.

Taburkan udang yang telah dimasak tadi.

Taburkan kesemua bahan topping yang lain. Ikut pada kreativiti masing-masing.

Taburkan mozarella cheese. Saya tambahkan sedikit mayonaise Kewpie.

Kita bakor dia! Bakar di oven pada suhu 250, masa ikotlah sampai nak garing/masak macamana. Hehe. Saya buat 40 min.

Tadaa ! Siap! Thin crust pizza! memang garing habis sebab husband suka garing-garing



Selamat mencuba!





Resipi: Cauliflower Beef Pepperoni Pizza


Since ramai yang request saya untuk share resipi Pizza Cauliflower. Here you go!

Cauliflower Crust Pizza (mengantikan dough tepung) sesuai untuk diet atkins serta diet low carbo intake. Makan lah banyak mana pun dan tak perlu risau pasal berat badan. Hehe. Bahan utama ialah Cauliflower (Bunga Kobis). Topping terpulang pada masing-masing.


Bahan-bahan Cauliflower Pizza Crust:

1. Cauliflower (utk size personal pizza, separuh cauliflower kecil sudah memadai)
2. Telur x 1 biji
3. Parmesan cheese (shredded/powder)
4. Parchment paper. Wajib. (supaya dough pizza tidak melekat)


Cara-cara:
1. Basuh dan tos cauliflower
2. Potong kecil dan blend sehingga hancur


 3. Setelah diblend, saya masak di frying pan untuk keringkan cauliflower supaya tiada air/moist untuk kita jadikan dough pizza tersebut. Masak agak-agak cauliflower tu tak berair. Tak perlu pakai minyak ye.

4. Bahan untuk diuli bersama cauliflower ialah parmesan cheese & telur.
Sebiji telur dah memadai supaya dough tak terlalu basah. Parmesan cheese pula bertujuan untuk 'hold' cauliflower supaya jadi dough yang cantik. Kuantiti parmesan tu biar elok untuk pegang dough tu. Saya gunakan satu paket. 

5. Lenyekkan dan buat shape bulat (siapa yang ada pizza pan boleh juga pakai). Kalau tak agak-agak la bagi jadi shape bulat. 


6. Tips: Bahagian luar/kerak biar tebal sebab kalau nipis nanti bahagian tersebut akan cepat terbakar/hangus. Bahagian dalam/ tengah lambat skit nak masak. Bahagian dalam/ tengah ikut pada masing-masing,  jika anda suka dough tebal (tapi akan ada rasa cauliflower yang pekat). Saya buat sederhana sahaja. Kalau nipis jadi la thin crust pizza dan ranggup :)

7. Bakar pada suhu 200 selama 30 minit. Terpulang, jika mahu lagi garing, bakar lagi lama. 


8. Dah siap dah cauliflower pizza crust kita.

9. Topping terpulang pada masing-masing. Letakkan topping lepas tu bakar lagi di oven. Suhu 200 dan masa terpulang. Saya buat dalam 40 minit. Nak bagi beef slices and cheese melt.


10. Siap!

Bahan-bahan untuk "Beef Pepperoni"
1. Base: Gunakan Tomato Sauce (saya beli yg Preggo Traditional Tomato & Garlic)
2. Taburkan bawang putih (dicincang halus), beef slices (saya pakai brand Gourmessa sebab carbo dia cuma 3-4g sahaja), mozzarella cheese dan akhir sekali saya letak sedikit BBQ sauce.


Selamat mencuba!




Spare part for the rice cooker

It's been years since I last used this rice cooker as the inner pot was damaged (due to cleaning with the metal sponge). Decided to look out for the inner pot as I wanted to use 2 rice cooker at a time. 1 for hubby and 1 for cooking porridge for the kids.

Hardly see any rice cooker spare part at the supermarket. So I decided to snap the photos and get in touch with the manufacturer, trying my luck if they sell the inner pot separately for that particular model.



Getting the right details

I sent a message through Facebook Khind Malaysia. 

Quite happy with their response time. In 2 hours, their Customer Service team actually called and informed me that I could purchase the inner pot for RM15 only. 

I am quite impressed as they handle inquiry pretty well.
Since their office quite a distance from my place, I decided to purchase it and get them to courier it to me. How convenient things are nowadays.


I get this fixed and save my money from buying another rice cooker. Always check with the manufacturer if they have any replacement/ loose spare part for you to purchase. 

I remembered I used to ask for a coffee machine spare parts (the glass container but they didn't have the extra parts and I will need to purchase the new set-which is happened to be a lucky draw prizes but ended up not using as we can't use the glass container (was cracked probably when the items was transported from one place to another).